Boekenweekgeschenk

Leon & Juliette: een indrukwekkende, waargebeurde liefdesgeschiedenis in woelige tijden

De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om rijkdom te zoeken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden. In Leon & Juliette reconstrueert Annejet van der Zijl een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis die alles trotseerde, tot de vergetelheid aan toe.

Met bestsellers als Sonny Boy, Bernhard en De Amerikaanse prinses (alle uitgegeven door Querido) is Annejet van der Zijl een van de bekendste en meestgelezen auteurs van Nederland. Ook jongeren weten haar boeken te vinden: Sonny Boy staat in de top 10 populairste boeken bij Nederlandse scholieren uit het secundair onderwijs. Voor haar oeuvre, dat voornamelijk bestaat uit literaire non-fictie, ontving Van der Zijl onder andere de Gouden Ganzenveer.

Annejet van der Zijl over Leon & Juliette:

"Ik kende dit bijzondere verhaal al jaren, maar dacht altijd dat het onmogelijk zou zijn om deze Nederlands-Amerikaanse geschiedenis te reconstrueren. Het leek me te ver weg, zowel in de tijd als geografisch. Speciaal voor het Boekenweekgeschenk wilde ik het toch proberen en boekte ik een reis naar het zuiden van Amerika. Dankzij familieleden en vele andere lukte het om zo veel details op te diepen dat de hoofpersonen voor mij werkelijk tot leven kwamen. Ik hoop dat Leon en Juliette dat zo meteen ook voor de lezers doen. Ze verdienen het."

© Anja van Wijgerden