Boekenweekessay

Over Generaal zonder leger

Schrijvers in overvloed vandaag de dag. Als generaals menen zij het grote publiek aan te voeren en met hun boeken iets beweeg te brengen. Maar de literatuur bestaat tegenwoordig uit generaals zonder leger, uit schrijvers zonder overtuigingskracht, uit boeken die nog geen deuk in een pakje boter slaan. Waar zijn ze toch gebleven, de rebellen en dwarsdenkers onder de schrijvers?

Ooit raakte Özcan Akyol betoverd door de literatuur dankzij de onaangepasten, die zonder reden voor opwinding zorgden, en de polemische schrijvers die werkelijk iets teweegbrachten. Maar er is nog maar weinig literatuur die de sociale klasse van de schrijver ontstijgt: de moderne auteur richt zich vooral op zijn eigen cocon - de gelijkgestemden. Wanneer gebeurt het nog dat het hele land siddert na een publicatie? Het resultaat is dat de rebelse literatuur steeds meer terrein verliest en er voor mediagenieke luchtfietsers ruimte is ontstaan om het intellectuele discours te bepalen.

In Generaal zonder leger onderzoekt Özcan Akyol waarom de literatuur steeds meer genoegen moet nemen met een rol in de marge. Op 2 maart was hij te gast bij DWDD, waar hij hard van leer trekt tegen de boekenbrache en collega-schrijvers. Hier kan je de uitzending herbekijken. 

Over Özcan Akyol

Schrijver en columnist Özcan Akyol (Eus) debuteerde in 2012 met de autobiografische schelmenroman Eus. In 2016 verscheen zijn tweede roman, Turis (ook bij Prometheus). Naast romans schrijft hij columns waarin hij op geheel eigen wijze reageert op de actualiteit. Akyol maakt documentaires en presenteert op NPO Radio 1 het interviewprogramma Onze man in Deventer.

© Anja van Wijgerden