Boekenweekgeschenk

Gezien de feiten van Griet Op de Beeck

Synopsis

Gezien de feiten gaat over Olivia, een vrouw van 71. Voor haar wordt alles anders als de man sterft met wie ze heel lang getrouwd was. In een ontwapenende weigering om zich te gedragen naar de wens van anderen of naar het traditionele beeld van wat ouderen zouden moeten doen, gaat ze op zoek naar een zinvolle manier om haar bestaan vorm te geven.
 
Een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals we hem kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste. Griet Op de Beeck heeft een Boekenweekgeschenk geschreven waarin ze met lichtheid en humor de zwaarte verkent, waarin ze familieverhoudingen tekent in al hun broeierige complexiteit, waarin ze durft te pleiten voor het belang van emotie, waarin ze subtiel de politieke realiteit van vandaag aan de kaak stelt, waarin positivisme zoekt naar een nieuwe, eigenzinnige definitie.
 
Griet Op de Beeck vertelt op 11maart om 20u over haar Boekenweekgeschenk en over de rol van natuur in literatuur in het Herman Teirlinckhuis te Beersel. I.s.m. Standaard Boekhandel Lennik. Meer info
 
 
 
 

Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck (1973) debuteerde met Vele hemels boven de zevende (2013, Prometheus). Ze schreef daarna ook Kom hier dat ik u kus en de verhalenbundel Gij nu. Vijf jaar later zijn er van de drie titels opgeteld meer dan 750.000 exemplaren verkocht en is haar werk in zes talen vertaald. De Vlaamse schrijfster was tien jaar lang dramaturg in het theater. Daarna ging ze schrijven voor Humo en De Morgen. Haar eerste roman Vele hemels boven de zevende werd onder andere genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en won de Bronzen Uil Publieksprijs 2013. Kom hier dat ik u kus (2014)  werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door verkozen tot ‘Boek van de Maand’, werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2015 en staat inmiddels meer dan honderd weken in de Top 100. Van deze beide boeken zijn de filmrechten verkocht. Ook haar derde boek Gij nu (2016) is een succes, het werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2016. In het najaar van 2017 kwam Het beste wat we hebben uit, het eerste deel van een trilogie. In 2018 valt haar de eer te beurt om het Boekenweekgeschenk te schrijven.

Op de Beeck schrijft over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over machteloosheid en jezelf durven redden. Over de vreemde wereld en hoe we ons daarin kunnen bewegen. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.